Коли можна давати апельсин дитині до року

15

Знаючи про цілющі властивості цитрусових, про здатність заповнювати дефіцит мінералів і вітамінів, молоді батьки перебувають в подиві, коли можна давати апельсин дитині. Так як тропічний фрукт є алергеном, має ряд обмежень, необхідно дотримуватися загальновизнані правила щодо його введення в раціон дітей до одного року.

Користь для дітей

Навіть запах цитрусових сприятливо впливає на організм. Ефірні масла знижують занепокоєння, піднімають настрій.

Корисні властивості апельсина:

  1. свіжовичавлений сік зміцнює кісткову тканину, допомагає зберегти в організмі дитини кальцій.
  2. тропічні плоди підвищують апетит, запобігають запори, усувають розлад травлення.
  3. сік апельсина містить пектини, а м’якоть багата клітковиною. Ці речовини виводять з організму шкідливі сполуки і токсини, покращують апетит.
  4. систематичне вживання апельсинів регулює роботу серця і печінки, підвищує імунітет.
  5. у свіжих ягодах апельсина процентний вміст магнію і калію значно більше, ніж в інших фруктах. Крім того, в хімічний склад продукту входять амінокарбонові кислоти, мінерали, вітаміни (біотин, групи в і е), аскорбінова кислота. Також моносахариди, фітонциди, сахароза і фруктоза.

Тропічні фрукти сприяють зменшенню запальних процесів, очищенню крові.

Зі скількох місяців можна давати апельсин дитині

Перш ніж вводити в прикорм дітям апельсин (не раніше, ніж малюкові виповниться три місяці), мамі потрібно з’їсти 1-2 часточки тропічного фрукта. Після вигодовування за реакцією дитини спостерігають не менше п’яти годин. Якщо немає кольок і алергії, жінці можна періодично (не частіше ніж через 3-4 дні) вживати по ½ плода.

Давати дитині апельсин можна після досягнення ним 10-ти місяців

В 9-10 місяців дитині дають їсти фрукт самостійно. Починають з ½ часточки, очищеної від плівки і насіння. Ласощі малюкові пропонують в ранкові години, щоб протягом дня спостерігати, як організм відреагує на продукт. Якщо все пройшло успішно, через кілька днів порцію збільшують до однієї часточки. Однорічній дитині можна додавати в компот або не гарячий чай кілька крапель свіжовіджатого апельсинового соку. Завжди спостерігають за станом малюка.

Важливо! якщо у дитини спостерігається алергія, апельсин йому можна давати не раніше трьох років.

Цілий фрукт дозволяють з’їдати дитині в 5-6 років, через день

Правила введення в раціон

Як вводити в раціон малюка апельсин:

  1. продукт починають вводити з декількох крапель свіжовичавленого соку. Якщо алергія на плоди не проявилася, з кожним разом дозування на кілька крапельок збільшують.
  2. у перший час інтервал між вживанням цитрусових повинен становити 3-4 дні.
  3. не рекомендують давати дитині пакетовані соки. У них містяться канцерогени та інші компоненти, від яких організму немає ніякої користі.

Категорично заборонено вводити в раціон дитини апельсини разом з іншими цитрусовими фруктами. При непереносимості одного з них буде непросто виявити алерген.

Чому буває алергія

Причиною алергії є реакція організму на активні речовини, що містяться в тропічному фрукті. Зокрема, висипання викликають аміни, саліцилати і бензоати. При перевищенні концентрації вони здатні викликати алергію навіть при нормальному функціонуванні імунітету.

Важливо! серед всіх представників цитрусових, саме апельсини і мандарини – найнебезпечніші провокатори алергії.

Шкода і протипоказання

Незважаючи на масу цілющих якостей, апельсин може завдати організму дитини шкоди. Він небезпечний при високій кислотності шлункового соку і захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Коли апельсин протипоказаний:

  • індивідуальна непереносимість;
  • запальні процеси в оболонці шлунково-кишкового тракту;
  • захворювання ендокринної системи.

Дітям у віці до 6 років заборонено давати цедру апельсина. У ній накопичується велика кількість шкідливих компонентів.

Важливо! доведений факт-апельсиновий сік роз’їдає зубну емаль.

В якому вигляді давати

Апельсин – фрукт багатофункціональний. Його вживають у свіжому вигляді (дітям дають без шкірки, плівок і кісточок), використовують для декорації і доповнення страв.

Апельсиновий сік

На відміну від пакетованих соків, свіжовичавлені містять в собі живі органічні кислоти і вітаміни

Дітям починають давати сік з декількох крапель (3-5 мл). Щоб пом’якшити смак, рекомендують розводити його з водою в пропорції 1: 1. Якщо реакції на апельсин немає, все одно не варто перевищувати норму, як би дитині не подобався продукт. Він має властивість дратувати слизову шлунка. До шести років разова порція не повинна перевищувати 30-50 мл, з 7-10 років обсяг збільшують до 70-100 мл

Апельсиновий нектар можна поєднувати з іншими соками. Наприклад, яблучним або морквяним.

Апельсиновий десерт

Дітям старше одного року дозволяють вводити в раціон десерти з додаванням апельсина

Інгредієнти:

  • по два цитруса і моркви середнього розміру;
  • 150-200 г сметани;
  • 50 г родзинок.

Як приготувати:

  1. апельсин миють, очищають від шкірки, білої плівки і кісточок. Розбирають на волокна.
  2. моркву миють, очищають, натирають на тертці.
  3. апельсин і морква перемішують, додають інші інгредієнти.

Десерт ретельно перемішують. При необхідності, додають трохи цукру, збризкують лимонним соком.

Цукати

Малюкам, у яких спостерігаються проблеми з вагою, або виявлено цукровий діабет, цукати вводити в раціон заборонено

Рецепт приготування:

  1. апельсини миють за допомогою губки. Щоб прибрати з шкірки гіркоту, фрукти кладуть в сотейник, заливають окропом.
  2. зверху ягоди придавлюють гнітом, щоб вони не піднімалися на поверхню, а повністю знаходилися у воді.
  3. через 10-15 хвилин продукт дістають, просушують рушником або насухо витирають паперовою серветкою.
  4. плід нарізають кільцями товщиною 0,5 см, складають в каструлю.
  5. з 1 кг цукру і 250 мл води готують сироп. Після того як він закипить, виливають в каструлю до апельсиновим кільцям, залишають на 10-12 годин.
  6. після закінчення зазначеного часу сироп зливають, доводять до кипіння, виливають в тару до цукатів.
  7. маніпуляції повторюють до тих пір, поки скоринка не стане напівпрозорою. Потім каструлю разом з цукатами і сиропом ставлять на плиту. Після закипання проварюють на невеликому вогні, протягом 5-7 хв.
  8. цукати перекладають в друшляк, відставляють убік, поки з них повністю не стече сироп.

Просушені цукати викладають на деко, застелене пергаментним папером. Піддон відправляють в розігріту до 80⁰с духовку, дверку не закривають.

Правила вибору апельсина

Фактори, на які слід орієнтуватися, вибираючи апельсин для дитини:

  1. невеликий розмір плодів гарантує, що м’якоть солодка.
  2. фрукти з утвореннями у вигляді пупків-ідеальний варіант для знайомства малюків з цитрусовими. У таких ягодах відсутні кісточки, вони соковиті і солодкі.
  3. співвідношення ваги і розміру плоду. У стиглого фрукта маса більше, ніж у невизревшего екземпляра такої ж комплекції.
  4. стиглі цитруси видають стійкий аромат.

Товщина шкірки на солодкість ягоди не впливає. Також не варто судити про незрілість плодів по її забарвленню. Фрукти, що мають яскраво-помаранчеве забарвлення, зріли на сонці, а більш бліді екземпляри – в тіні.

Висновок

Для попередження проблем зі здоров’ям, вводячи апельсин дитині в прикорм, необхідно вибирати продукт високої якості, не порушувати дозування. При появі алергічної реакції звернутися за консультацією до сімейного лікаря.