Підготовка грядок восени + внесення осінніх добрив: поради агронома

35

Готуй грядки з осені – план посадок, підвищення родючості, добриво

Битва з урожаєм позаду. Тепер можна перевести дух і зробити план майбутніх посадок. Це дозволить без поспіху підготуватися до посівної і заощадити цінний час навесні.

1. План посадок створюється з урахуванням сівозміни.

Це найбільш екологічно безпечний метод профілактики хвороб, зниження чисельності шкідників і бур’янів.

Грунтоутомлення-небезпека невидима, але підступна. Вирощуючи з року в рік на одному місці одну і ту ж культуру (як, наприклад, нерідко буває з картоплею), ви отримаєте дефіцит саме тих поживних речовин, які їй потрібні. Підгодівлею ситуацію, на жаль, не виправити, тут потрібен грамотний плодозмін. Ну а для шкідників, того ж колорадського жука, без сівозміни умови створюються просто райські. Зимуючі в грунті комахи, ледь вибравшись на поверхню, виявляються серед великої кількості їжі. Щоб знизити чисельність ненажерливих і плідних комах, доводиться застосовувати пестициди. Але рідко хто чергує препарати з різних груп, і в результаті отримують раси стійких до отрут комах. Так що відсутність сівозміни-найкоротший шлях до збільшення трудовитрат при одночасному зниженні врожайності.

Створивши план посадок з осені, ви отримаєте відчутну фору за часом. Визначившись зі списком бажаних рослин, протягом зими можна буде без поспіху придбати потрібні насіння і перевірити їх схожість.

Приступаючи до створення плану, треба уникати повторної посадки рослин, що відносяться до одного сімейства. Хоча б через те, що у них є спільні хвороби і шкідники. Не можна висаджувати томати після картоплі, баклажанів або перцю (і навпаки) або огірки на тому місці, де в минулому році росли кабачки або гарбуза.

Ну і звичайно, доведеться більш уважно поставитися до вибору сидератів. Пам’ятайте, що грунт найкраще відновлюється не під чорним паром, де вона швидше пересихає і зневоднюється, а під сидератами. Так що варто взяти за правило: півроку грядки працюють на урожай, а півроку ми підвищуємо їх родючість.

Найбільш популярні овочеві культури можна віднести до наступних сімейств. Орієнтуючись на інформацію в таблиці, можна створити найпростіший сівозміну – в тому числі і з урахуванням сидератів.

2. Ще один важливий момент-вимогливість різних видів до родючості грунту . На першому місці стоять капуста і гарбузові культури. Саме під них при підготовці грядок восени вносять свіжий гній (5-6 кг/ кв.м) і напівперепрілий компост. Післядія гною триває до 5 років. Через рік на цій грядці будуть відмінно рости томати, баклажани, цибуля ріпчаста і порей, кольрабі, картопля, буряк та інші коренеплоди – культури, помірно вимогливі до родючості. Свіжий гній під них вносити категорично не можна. Немає гнойового перегною? тоді під осінню перекопування додають зрілий перегній (до 1 відра на 1 кв.м).

Важливо. Якщо органічних добрив багато, їх краще вносити на всю площу грядки, а неї лунки. Це дозволить рослинам сформувати більш потужну кореневу систему і позитивно позначиться на врожайності і стійкості до несприятливих умов.

Ну а ще через рік можна сіяти культури невимогливі: бобові, листовий салат, редис, шпинат і пряно-ароматичні трави. Бобові рослини збагачують грунт легкодоступним для рослин азотом, якщо залишити їх коріння перегнивати в землі. Після них добре ростуть культури, що відносяться до сімейств пасльонових, гарбузових і капустяних.

З. Ще один важливий момент-здатність різних видів до виділення калинів . Особливо це помітно у культур сімейства маревих. Їх кореневі виділення помітно пригнічують повторні посіви подібних культур. Тому знову висаджувати буряк або шпинат на грядці рекомендується лише через 4-5 років або через 3 роки, якщо після збирання основного врожаю негайно висівати сидерати. Їх післядія відчувається 2-3 роки.

Злакові культури добре очищають грунт від колін, покращують її структуру, насичують калієм і азотом. Вони перешкоджають водній і вітрової ерозії і вимиванню поживних речовин в підгрунтя.

4. при плануванні суміщених посадок варто враховувати закони алелопатії . Вегетуючі рослини можуть пригнічувати або гальмувати розвиток зростаючих поруч культур, а можуть, навпаки, стимулювати. Добре взаємодіють морква, салат і редька, суниця і салат або шпинат, квасоля і кукурудза, кольрабі з цибулею, буряком або огірками, томати з базиліком і петрушкою. А ось поєднання редьки зі шпинатом або цибулею, брокколі з томатами, картоплі з гарбузом, томатів і цвітної капусти, цибулі або часнику з пастернаком невдалі і приведуть до взаємного зниження врожайності.

Як підготувати грядки до зими. Перекопування з удобрюванням-7 дач

watch this video on youtube

5. Ну і наостанок нагадаю про те, які добрива бажано внести з осені . На кислих грунтах хороший ефект дає фосфоритне борошно. Вона містить від 19% до 30% фосфору і кілька подщелачивает їх, наближаючи рн до нейтральних значень. Це повністю натуральний продукт, отриманий в результаті розмелу осадових гірських порід фосфоритів. Добриво рівномірно розсипають по поверхні грунту і перекопують землю на багнет лопати. Так як фосфор в грунті практично не мігрує, безглуздо розкидати добриво по поверхні. Норма витрати – до 30 г на 1 кв. М.

Замість фосфоритного борошна можна використовувати подвійний суперфосфат (вміст фосфору 40-50%). Його найкраще вносити під перекопування одночасно з компостом або перегноєм.

Важливо. Фосфоритне борошно і суперфосфат несумісні з золою, доломітовим борошном, крейдою, вапном або карбонатом калію. Крім того, суперфосфат не змішують з сечовиною, аміачною, натрієвої і кальцієвої селітрою.

Недолік калію особливо відчувається на піщаних і супіщаних грунтах. Найбільш доступне добриво — деревна зола. Її післядія триває 2-3 роки. Однак вміст поживних речовин залежить від сировини, що спалюється. У золі бадилля картоплі і виноградної лози міститься до 40% калію.

Соняшник і гречка забезпечують до 30% калію. Зола листяних порід — це джерело легкозасвоюваного кальцію (його тут до 37%), а зола, що залишилася від спалювання деревини хвойних порід, містить багато фосфору. У золі торфу калію мало, а вапна багато, тому її краще використовувати для зменшення кислотності грунту. Ще такий момент: якщо у вас суглинок або глина, то золу краще внести з осені. На легких грунтах (піщаних, супіщаних і торфовищах) цю процедуру краще відкласти до весни.

Важливо. Золу не вносять одночасно з добривами, що містять азот (перегноєм, гноєм, сечовиною, аміачною селітрою або сульфатом амонію) – це призведе до великих втрат азоту. Добавка золи до суперфосфату або фосфоритного борошна переведе частину фосфору в недоступну для рослин форму. Не застосовують золу і на недавно вапнованих грунтах.

Грядки, де на майбутній рік планується посадити капустяні культури або цибулю, виправдано заправити сульфатом калію, або сірчанокислим калієм. Він містить 45-53% калію і близько 18% сірки, необхідної даним культурам. А крім того, сірка перешкоджає накопиченню нітратів в продукції.

  1. важливо. Сульфат калію несумісний з сечовиною, аміачною селітрою, сульфатом амонію, карбонатом калію, вапном, крейдою і доломітом. Речовина підкислює грунт, тому вносити його варто при рн вище 6.

У калімагнезії (сульфаті калію-магнію) калію 26-28% і 9-16% магнію, вкрай необхідного на піщаних грунтах. Добриво вносять восени або навесні, не допускаючи змішування з сечовиною і карбонатом калію.

Хлористий калій-саме неоднозначне добриво. Застосовують його тільки восени. Залежно від технології виробництва він містить 55-60% кго, більше, ніж будь-які інші калійні добрива а також 40-48% шкідливого для більшості овочевих рослин хлору. Хлористий калій засоляє грунт, що виправдано для заправки грядок, призначених для вирощування буряка, але негативно вплине на врожайність редису, цибулевих або гарбузових культур. Що ж стосується токсичного хлору, то він за зиму випарується, не завдаючи рослинам шкоди.

Важливо. Хлористий калій не вносять одночасно з доломітовим борошном, вапном і крейдою. Так як він відноситься до ii класу небезпеки, при роботі з ним рекомендується використовувати респіратор, рукавички і окуляри.

Підготовка грядок до зими без перекопування-відео

Готуємо грядки до зими не перекопуючи

watch this video on youtube

© автор: і. Бєлкіна, агроном

Будьмо друзями!