Як вибрати каву

12-13-2021

Як правильно вибрати каву в зернах і на які показники звернути увагу ви дізнаєтеся, прочитавши цю статтю.

На ринку представлені тисячі моносортів і сумішей самого різної якості і властивостей. Ми навчимо вас, як правильно вибрати каву в зернах, щоб вона не розчарувала, а стала приємним відкриттям. Якщо виділити кілька основних критеріїв вибору, завдання стає простішим. Хочемо порекомендувати найкращу каву на сайті https://brayval-coffee.com.ua/ , тут тільки найкащі варіанти .

Який сорт кави вибрати

Всі сорти кави в світі виробляють з плодів кавових дерев всього двох видів:

  • аравійського cofféa arábica, поширене під назвою «арабіка»
  • конголезького coffea canephora або coffea robusta, відомий як «робуста».

Для арабіки характерна м’якість, густий оксамитовий смак з легкою кислинкою, низький вміст кофеїну. Вирощені на різних плантаціях зерна відрізняються природним присмаком: шоколадним, горіховим, ягідним, квітковим, карамельним, винним. Незважаючи на примхливість і невисоку плодючість кавових дерев, близько 70% ринку кави представлено саме арабікою.

Робусту легко відрізнити по гіркоти і фортеці, так як в ній міститься значно більше кофеїну. Через цих властивостей цей вид кави рідко вживають в чистому вигляді, хоча і у нього є свої цінителі. Дерева конголезької кави більш витривалі і плідні, тому за вартістю робуста дешевше, ніж арабіка.

Для того щоб відчути чистий смак цих видів кави, і розуміти надалі, який сорт кави вибрати, ви можете купити моносорта. Однак найчастіше в продаж надходять кавові суміші з арабіки і робусти або одного виду, але з різних кавових плантацій. Вибирайте суміш з:

  • 30% арабіки + 70% робусти, якщо любите поєднання солодощі і легкої гіркуватості, без кислуватого присмаку
  • 20% арабіки + 80% робусти, якщо вам до смаку напій високої щільності з кислинкою і слабким відтінком гіркоти
  • 10-15% арабіки + 90% робусти, якщо ковток кави необхідний, щоб підбадьоритися.

Це умовна класифікація, для того щоб ви приблизно знали, чого очікувати при виборі певного кількісного співвідношення кавових зерен різних видів. Ви можете самостійно поекспериментувати з пропорціями, замовивши індивідуальний купаж.

Як вибрати зернову каву за місцем походження

Смак, запах і властивості кави також залежать від того, на якій плантації він виріс. Зерна арабіки, зібрані на її історичній батьківщині, в ефіопії та ємені, подарують насичений смак з шоколадними нотками. Кенія славиться кавою з ягідним післясмаком. Індійська кава дуже м’яка і злегка терпка. Більш терпкий смак з відтінком горіха ви знайдете в бразильському кави. Якщо ж ви віддаєте перевагу природну солодкість кави без характерної гіркуватості, можна спробувати зерна з гватемали з ароматом квітів і спецій. Серед кавових плантацій американського континенту лідируюче місце займають колумбійські. Для їх продукції характерна легкість, яскравість і свіжість, виражений фруктовий присмак. Насичений смак і аромат також демонструє кава коста-ріки і нікарагуа. Зерна з екзотичним тютюновим відтінком привозять з плантацій куби.

Бажано цікавитися батьківщиною кави ще й з тієї причини, що від людини залежить вид обробки плодів кавового дерева, який також впливає на характеристики напою. При сухій обробці зберігаються всі смако-ароматичні властивості зерна, проте дещо гірше якість очищення. Цей спосіб використовується в африці, азії, в країнах з сухим жарким кліматом. Мокра обробка дозволяє більш ретельно очистити зерна, її застосовують практично на всіх планетаціях центральної і південної америки.

Яку каву вибрати за ступенем обсмажування

Смак напою визначає не тільки сорт, але і ступінь обсмажування зерен. Тому можна вибрати якісну каву , але помилитися з обжаркой. Цього не станеться, якщо знати, як термічна обробка впливає на характеристики кавових зерен.

Три основні ступені обсмажування-слабку, середню і сильну, поділяють ще на кілька категорій:

Найсвітліша обсмажування-скандинавська, ледь забарвлює зерна і надає їм аромат свіжого хліба. Така кава практично не має кольору і аромату, зате його можна заварювати при мінімальній температурі води. При американській (новоанглійської обсмажуванні) зерна виробляють перший характерний клацання, а їх колір змінюється на блідо-коричневий. Смак напою все ще водянистий, але запах більш виражений. Наступна категорія світлої обсмажування. В процесі нагрівання зерна набувають колір світлого каштана, а в ароматі чітко виражений трав’яний відтінок.

В середньому ступені зазвичай обсмажують практично всі сорти з америки та ефіопії, так як вона є оптимальним варіантом, що розкриває всі кращі властивості кавових зерен. Міська повна обсмажування проводиться до другого клацання, при цьому яблука виділяють масло і набувають красивий коричневий колір і божественний аромат. Якщо для сорту характерна кислинка або рослинний присмак, їх можна відчути саме в цій стадії. Віденське обсмажування надає зернам блиск і оксамитовий вигляд, виділяє гірчинку, карамельні і шоколадні нотки в смаку напою.

Сильна обсмажування хороша для любителів міцної кави і карколомним ароматом. Турецька обсмажування проводиться до появи запаху підгорілої кави. З таких зерен виходить густий напій, зі змішаним гірко-солодким смаком. При європейській обсмажуванні зерно повністю розкривається і починає диміти. Це дає найкращий насичений смак і різкий запах «з димком». Італійська обсмажування відрізняється тим, що зерна кілька разів сильно нагрівають і швидко охолоджують.

Як вибрати якісну каву за зовнішнім виглядом зерен

Задаючи питання, як вибрати зернову каву, одним з головних критеріїв слід зробити якість самих зерен. Перш за все, потрібно знати, що зерна арабіки крупніше робусти і можуть в довжину досягати 8 мм.вони мають довгасту правильну форму.

Якісні та свіжі зерна будь-якого сорту:

  • приблизного одного розміру
  • цілісні
  • без плям і заглиблень або опуклостей
  • мають гладку бархатисту поверхню з глянцем
  • однорідного кольору з різними відтінками від бежевого до шоколадного.

Про якість кави може багато розповісти аромат. Він може бути сильним або слабким, але завжди чистим і приємним. Будь-який запах згірклого масла, вогкості або цвілі говорить про те, що зерно старе або зіпсоване.

Отже, тепер ви знаєте, як вибрати каву в зернах:

  • вивчити характеристики сорту або купажу
  • отримати інформацію про місце походження сировини
  • визначити бажану ступінь обсмажування
  • оцінити зовнішній вигляд і аромат кавових зерен.

З цією інформацією ви завжди зможете безпомилково знаходити кращі сорти і купажі на свій смак.