Професійні пічники і народні умільці розробили безліч моделей опалювально-варильних печей. Такі конструкції дуже зручні. Вони дозволяють одночасно обігрівати будинок і готувати їжу.
Опалювально варильні печі своїми руками
Хочете побудувати опалювально-варильну піч самостійно? Жодних проблем! У цьому вам допоможуть поетапні інструкції по зведенню двох вдалих моделей: «шведки» і двухколпаковой печі. Ознайомтеся і приступайте.
Опалювально варильні печі своїми руками
Найменування | Середня щільність, кг/м3 | Пористість, % | Марка морозостойкостси | Коеф. теплопровідності, Вт/м*С | Марка міцності | Колір |
---|---|---|---|---|---|---|
Цегла повнотіла | 1600-1900 | 8 | 15-50 | 0,6-0,7 | 75-300 | червоний |
Пічна шамотна цегла | 1700-1900 | 8 | 15-50 | 0,6 | 75-250 | від світло-жовтого до темно-червоного |
Зміст статті
- 1 Будуємо фундамент для печі: універсальна інструкція
-
- 1.0.1 Перший крок
- 1.0.2 Другий крок
- 1.0.3 Третій крок
- 1.0.4 Четвертий крок
- 1.0.5 П’ятий крок
- 1.0.6 крок Шостий
- 1.0.7 крок Сьомий
-
- 2 Викладаємо «шведку» з варильною панеллю і духовкою
- 3 Будуємо двухколпаковую опалювально-варильну піч
- 3.1 Відео – Опалювально варильні печі своїми руками
Будуємо фундамент для печі: універсальна інструкція
Незалежно від моделі печі, вона має потребу в надійному і міцному підставі. Цей фундамент підійде як для шведки, так і для двухколпаковой моделі.
Послідовність облаштування опори наступна.
Перший крок
Роєм котлован глибиною близько півметра.
Котлован під фундамент
Другий крок
Утрамбовуємо дно ями і засипаємо її 15-20-сантиметровим шаром піску. Поливаємо пісок водою і ретельно утрамбовується.
Третій крок
Встановлюємо опалубку.
Четвертий крок
Укладаємо арматурний каркас.
П’ятий крок
Розчин готуємо з частини цементу, п’яти частин щебеню, трьох частин річкового просіяного піску і води. Заливаємо таким розчином приблизно половину вільного горизонтального простору котловану. Даємо заливці просохнути.
Крок шостий
Розчин готуємо з частини цементу і трьох частин піску. Заливаємо сумішшю простір, що залишився ями. Верхню частину заливки ретельно розрівнюємо за допомогою правила.
Залитий фундамент під кладку цегляної печі
Крок сьомий
Через 3-4 тижні після заливки вкриваємо застиглий фундамент шаром руберойду.
Гідроізоляція фундаменту
Викладаємо «шведку» з варильною панеллю і духовкою
Ми будуємо модифіковану версію «шведки» з духовою шафою. Дуже зручний варіант – можна опалювати будинок, готувати їжу і випікати різні страви.
Порядовка
Приступаємо до кладки.
Викладаємо перший ряд. Це найбільш відповідальний етап. Цеглу кладемо максимально акуратно, кожен з них перевіряємо рівнем.
1
У цій шведці піддувало буде знаходитися зліва. Спочатку кладемо трехчетвертные цеглини. Щоб надалі було простіше позбавлятися від золи, стесываем внутрішні сторони цегл по напрямку до внутрішньої камері. Для цього використовуємо болгарку.
Встановлюємо піддувальну дверку і викладаємо 2-й ряд у відповідності з порядовкой. Дверцята перед установкою обмотуємо азбестовим шнуром. Для кріплення дверцят використовуємо дріт. Далі ми зможемо вставити її в попередньо підготовлені поглиблення в цеглі і вмурувати в кладку.
2
Викладаємо 3-й ряд печі по порядовке. Цеглу стесываем, забезпечуючи необхідну форму піддувала. По висоті цей ряд кладки співпаде з раніше встановленою дверцятами.
3
Четвертий ряд починаємо викладати з правого краю. Попередньо встановлюємо прочистную дверцята. При кладці цього ряду перекриваємо піддувальну дверку. Над зольником потрібно отримати квадратний отвір. Для цього відповідним чином складаємо цеглини.
4
П’ятий ряд укладаємо подібно четвертому, але отвір зольника звужуємо ще сильніше.
5
Викладаємо шостий ряд по порядовке. На схемі ви бачите заштрихований ділянку. У цьому місці кладку потрібно робити шамотною цеглою. Для більшої зручності подальшої укладання палива на решітку колосника, складаємо крайку цеглин перед місцем її установки. Грати укладаємо на п’ятому рядку.
6
Під час використання печі метал буде розширюватися під впливом високих температур. Чинимо завбачливо і залишаємо між ґратами колосника і шостим поруч кладки 1-1,5-сантиметровий зазор. Надалі заповнимо його піском.
У сьомому ряду встановлюємо дверцята топки. Потім перекриваємо правий канал так, щоб він перетворився в 3 каналу менших розмірів.
7
Наступні два ряди кладемо аналогічно сьомому. По висоті кладка буде знаходитися на одному рівні з топковими дверцятами. Щоб димові гази відводилися більш плавно, стесываем кромки цеглин, покладених на перегородку правого каналу і топкової камери.
8
9
Десятий ряд викладаємо з вогнетривкої цегли. Працюємо максимально акуратно. Перевіряємо рівність укладання кожного елемента рівнем. На цей ряд будемо укладати панель для варіння, тому ніяких перекосів і навіть найменших нерівностей бути не повинно. На цьому ж ряду перекриваємо дверцята топкового відділення. З правого боку залишиться пара каналів. Вони мають квадратний перетин.
10
Одинадцятий ряд можемо класти простим керамічною цеглою. Працюємо по порядовке. Укладаємо варильну панель, спираючи її на 10-й ряд. Стесываем кромки цеглин 11 ряду, що межують з плитою. Завдяки цьому між ними буде створений 2-сантиметровий зазор.
11
Одинадцятий ряд цікавий ще й тим, що саме в процесі кладки встановлюється рамка для заслінки варильного відділення. Заслінку можна буде у будь-який час закривати, отримуючи духова шафа.
У порядовках типових «шведок» цього елемента зазвичай немає.
При кладці 12-го ряду з’єднуємо праві канали. Працюємо по порядовке.
12
Викладаючи 13-й ряд, перекриваємо правий канал і створюючи пару нових каналів.
13
При кладці 14-го ряду встановлюємо заслінку для перекриття відвідних газів. Завдяки такій заслінці в процесі варіння можна буде виключати нагрівання всієї конструкції. Тобто влітку можна буде спокійно готувати в печі їжу, не опалюючи будинок. В іншому ж цей ряд, повторює раніше укладений.
14
При викладенні 15-го ряду перекриваємо заслінку.
15
У 16-му рядку встановлюємо дверку. Вона буде грати роль свого роду витяжки для видалення запахів підготовлюваної їжі і гарі.
16
При кладці 17-го ряду встановлюємо над варильною камерою 2 металеві опорні смуги. Перекриваємо вентиляційну дверку.
17
В традиційній печі перекриття найчастіше робиться у вигляді купола, ми ж робимо дещо інакше. Дивимося на схему.
Кладемо 18-й і 19-й ряди з повним перекриттям варильного відділення. Встановлені раніше смуги металу стануть надійною опорою для перекриття.
18
19
При викладенні 20-го ряду встановлюємо на облаштоване раніше перекриття пару цегли на ребро. Між торцевою стінкою і цими цеглою треба залишити 4-сантиметровий зазор. Встановлюємо дверцята для чистки і заслінку варильної камери.
20
Аналогічним чином кладемо наступний ряд.
21
При кладці 22-го ряду перекриваємо змонтовані раніше дверцята. Праворуч у нас залишаться канали. Перетин середнього каналу над поверхнею камерою складе 5 см, крайніх – 11 див.
22
При кладці 23-го ряду перекриваємо канали над варильною камерою. Кладемо цеглу на ребро аналогічно 20-го ряду.
23
Викладаємо 24-й ряд подібно попередньому.
24
Наступні два ряди кладемо подібно тільки що укладеного ряду.
25
26
При кладці 27-го ряду встановлюємо 3 цегли на ребро з таким кроком, щоб відстані від стінок печі і між сусідніми цеглою збіглися. Праворуч ми отримаємо канал з перерізом квадратної форми.
27
Кладемо 28-й ряд, старанно виконуючи перев’язку кладочних швів. Сама ж кладка ведеться подібно до раніше покладеної ряду.
28
У наступному ряду ми бачимо праворуч 1 канал. Укладаємо з передньої сторони цього каналу впритул пару цеглин. Утапливаем цеглини в кладку на 50% їх товщини. Одним боком вони будуть спиратися на ті цеглини, які ми поклали на ребро в минулому ряду.
29
При кладці 30-го ряду перекриваємо теплове відділення. Встановлюємо засувку димового каналу.
30
Наступні два ряди кладемо по порядовке. Над тепловим відділенням отримуємо 3 ряди кладки. Завдяки цьому будуть забезпечені гідні показники безпеки і теплоємності печі.
31
32
Далі займаємося облаштуванням димоходу. Виводимо його на потрібну висоту.
Димар
На цьому шведка готова. Можете обігрівати її силами свій будинок, готувати їжу і робити випічку.
Ось і готова опалювально варильна піч з духовкою
Ось і готова опалювально варильна піч з духовкою
Будуємо двухколпаковую опалювально-варильну піч
Така піч забезпечить ефективний обігрів 40-45 м2 простору, що є досить значним показником як для конструкції таких скромних розмірів. Габарити підстави — 5х3,5 цегли, тобто порядку 128х89 див. По висоті така піч має 2,25 м.
Принцип роботи
На схемах продемонстровані всі ключові особливості конструкції двухколпаковой печі.
Двухколпаковая опалювально-варильна піч
Для більшої наочності показано вертикальні розрізи конструкції в різних ракурсах.
Двухколпаковая опалювально-варильна піч
Спершу рекомендується викласти кожний ряд цеглин без використання глиняного розчину. Так ви зможете детальніше розібратися в особливостях кладки конструкції і підігнати елементи за розміром.
Викладаємо суцільний 1-й ряд цегли. Перевіряємо рівність кожного елемента рівнем.
Викладаємо другий такий же суцільний ряд. Бажано, щоб він мав округлені кути – так красивіше.
При кладці 3-го ряду приступаємо до оформлення піддувальної камери духової шафи, а також ставимо форму нижнього ковпака. При цьому залишаємо 200-міліметровий канал між духовою шафою і ковпаком внизу. Звідси ж починаємо футеровать гріються частини конструкції вогнетривкою цеглою.
Важливо! Шамотна цегла розширюється в процесі нагрівання, тому між вогнетривкими і простими керамічними елементами кладки потрібно залишати зазор в 0,5 мм. Зазор можна оформити за допомогою гофрованого картону. Досить швидко цей матеріал вигорить і залишить необхідний просвіт.
На третьому ж ряду встановлюємо дверцята піддувала і пару очисних дверцят.
Приступаємо до кладці 4-го ряду. Зазор між духовкою й нижнім ковпаком зменшуємо до 180 мм. Кладку ведемо так, щоб в задній лівій частині місця, відведеного для розміщення духовки, цеглу виступали всередину. На них у подальшому буде спиратися короб духової шафи.
При кладці п’ятого ряду зменшуємо зазор між стінкою ковпака і духовою шафою до 12 див. Починаємо оформляти топкову камеру. Вона буде знаходитися вище піддувала. Перекриваємо частина поддувального відділення кладкою і створюємо розрізи. Укладаємо ґрати колосника на підготовлені розрізи так, щоб між її краями і кладкою залишався 5-міліметровий проміжок.
На шостому ряду кладки починаємо формувати стінки камери згоряння над колосником. Для цього використовуємо вогнетривка цегла. Одночасно облаштовуємо вертикальний канал, що з’єднує ковпаки вгорі і внизу. Оформляємо простір для монтажу духової шафи.
1-6 ряд
На цьому ж етапі монтуємо духовий короб. Між кладкою і коробкою духовки залишаємо 5-міліметровий проміжок. Для оформлення необхідного зазору обмотуємо короб духовки азбестовим шнуром в точках контакту з цегляною кладкою. Також залишаємо 20-міліметрове вільний простір за задньою стінкою короби.
При кладці сьомого ряду монтуємо дверцята камери згоряння. Краще всього використовувати скляні дверцята з можливістю регулювання потоку повітря, однак і звичайне чавунне виріб відмінно підійде.
Укладаємо восьмий ряд аналогічно сьомому.
Викладаємо дев’ятий ряд у відповідності зі схемою порядовки.
При кладці десятого ряду перекриваємо духовий короб і топкову дверцята.
На 11-му ряду формуємо ділянку для варильної поверхні. При цьому цеглини, укладені з переднього краю печі, потрібно трохи зрушити назовні.
Наступний ряд викладаємо аналогічно 11-му, але використовуємо виключно червоні цеглини.
7-12 ряди
При кладці 13-го ряду цеглин оформляємо «літній» хід в півцеглини.
Наступний ряд викладаємо аналогічно 13-го.
При викладенні 15-го ряду починаємо формувати арку. Її висота складе близько 260 мм. Щоб викласти арку, ми сточуємо цеглу під конусну форму. Розмір широкої частини такого конуса буде становити 140 мм, а вузькою – 45 мм.
На 16-му ряду перекриваємо нижній ковпак. На цьому ж етапі з правого боку нашого «літнього» ходу встановлюємо засувку, фіксуючи її в попередньо підготовлених поглибленнях. Зрізаємо стикуються з аркою цеглу під потрібний кут.
Наступний ряд викладаємо подібно до 16-го.
При кладці 18-го ряду приступаємо до формування ковпака вгорі. Монтуємо пару прочистных дверцят.
При викладанні 19-го ряду цеглу кладемо аналогічно 18-го ряду.
На наступному ряду формуємо ковпак вгорі. Встановлюємо опорні куточки з металу. На них буде укладений ряд кладки, що перекриває отвір, розташований над плитою.
При кладці 21-го ряду перекриваємо простір над плитою, залишаючи відкритими лише димові отвори і ковпак вгорі.
22-й ряд кладемо подібно попередньому.
13-22 ряди
При кладці 23-го ряду піднімаємо ковпак вгорі і приступаємо до будівництва камери сушіння. Встановлюємо прочистную дверку.
На 24-му ряду кладки праворуч від відділення сушіння оформляємо зчленований з нею канал. Він посприяє додаткової циркуляції повітря.
Ряди з 25-го по 27-й кладемо аналогічно 24-го ряду.
При кладці 28-го ряду монтуємо в попередньо створені вирізи 2 засувки.
На 29-му ряду кладки об’єднуємо витяжки сушильного відділення, варильної камери, а також димового каналу.
При оформленні 30-го ряду перекриваємо сушильну камеру повністю.
На 31-му ряду перекриваємо всю площину, залишаючи відкритим лише отвір для відведення диму. Цей ряд повинен мати збільшену площу. Укладаємо зовнішні цеглини з 40-міліметровим виступом назовні.
При кладці 32-го ряду повертаємо площа поверхні до колишнього значення.
На 33-34 рядах починаємо викладати димохідну трубу. Виводимо її через покрівлю на потрібну висоту. Цей показник визначається індивідуально. За правилами димар повинен підноситися над найвищою точкою даху не менше ніж на 0,5 м.
Кладка від 23 ряду
Після завершення кладки печі рекомендується дати просохнути протягом 2-3 тижнів. Фінішну обробку виконуйте на свій смак. Можете побілити піч, облицювати її плиткою, обклеїти кахлями і т. д.
Вдалої роботи!