Шипшина при гастриті: чи можна пити відвар, настій, чай, сироп

96

Шипшина при гастриті – неоднозначне засіб. Плоди та інші частини цієї рослини мають масу цілющих властивостей, але застосовувати їх можна не завжди. Це залежить від форми захворювання, характеру його перебігу, індивідуальних особливостей організму.

Чи можна пити шипшина при гастриті

Шипшина при такому захворюванні не протипоказаний, але має обмеження при деяких формах. При використанні рослинних засобів важливо пам’ятати про дотримання рекомендованих дозувань – їх перевищення загрожує негативними наслідками.

Чи можна при гастриті відвар шипшини

У рослини багатий склад, насичений вітамінами та іншими цінними елементами. Різні засоби з цієї сировини при гастриті корисні, особливо коли кислотність знижена. У період загострення можна приймати відвар або кисіль, через 6-12 місяців після нього — настій.

При гастриті зі зниженою кислотністю ефективний прийом шипшинової олії. Воно сприяє загоєнню пошкодженої слизової шлунка.

При гастриті з підвищеною кислотністю відвар шипшини та інші засоби з його плодів не рекомендовані. Це пов’язано зі складом рослинної сировини, в якому багато кислот, включаючи аскорбінову. Поряд з іншими речовинами це може спровокувати окислення, що тільки погіршить стан людини. Заборона не поширюється на масло з шипшинових насіння. Особливо ефективно воно на початковій стадії.

Зауваження! точно відповість на питання, можна чи ні шипшина при гастриті, тільки лікуючий лікар. Він оцінює всю клінічну картину, враховує індивідуальні особливості пацієнта.

Чи можна сироп шипшини при атрофічному гастриті

При атрофічному гастриті стоншується слизова оболонка шлунка, а її регенерація порушується. У шипшинового сиропу немає протипоказань до застосування при такому захворюванні. Його не тільки можна використовувати, але і корисно завдяки посиленню регенерації тканин.

У шипшині багато аскорбінової кислоти, тому він може впливати на всмоктуваність, виведення, концентрацію деяких препаратів

Чим корисний шипшина при гастриті

Плоди шипшини при гастриті застосовують в різних формах. Продукт має численні корисні властивості:

  • обволікаючу;
  • протизапальну;
  • бактерицидну (серед можливих причин гастриту зараження бактеріями);
  • знеболююче;
  • зміцнення імунітету;
  • посилення регенерації тканин;
  • профілактика і лікування анемії-одне з ускладнень гастриту;
  • позитивний вплив на обмін речовин;
  • зменшення проникності судин;
  • зниження ризику онкологічних захворювань;
  • відновлення організму.

Цілющі властивості шипшини важливі для лікування і профілактики не тільки гастриту, а й інших патологій, в тому числі не пов’язаних з ним. Будь-яка хвороба послаблює організм, знижуючи його опірність до ряду негативних факторів.

Способи приготування і застосування

Шипшина застосовують в різних формах. Деякі можна купити в аптеці, інші тільки приготувати самостійно. Плоди використовують свіжі або сушені. При самостійній заготівлі вибирають тільки якісну сировину, збираючи його в екологічно чистих місцях.

Відвар шипшини при гастриті

Один з популярних варіантів при гастриті та інших захворюваннях – шипшиновий відвар. Готувати його просто:

  1. засипати в підходящу ємність 0,1 кг плодів.
  2. влити 0,5 л окропу.
  3. після закипання тримати на вогні ще десять хвилин.

Для приготування відвару потрібна скляна або емальований посуд. Металеві ємності використовувати не рекомендують через ризик окислення, при якому втрачається частина цінних елементів.

При гастриті шипшиновий відвар п’ють тричі на день. На прийом досить склянки кошти. Відвар п’ють в теплому вигляді після їжі або безпосередньо до неї.

Зауваження! можна підсолодити відвар цукром, його замінником або медом. Продукт бджільництва особливо корисний при підвищеній кислотності.

Шипшиновий відвар не слід готувати про запас-оптимально кожен день робити нову порцію на добу

Корисними властивостями володіють не тільки плоди шипшини, але і його коріння. З них теж можна приготувати відвар при гастриті:

  1. засипати 30 г подрібнених коренів в підходящу ємність.
  2. залити 0,3 л води.
  3. встановити ємність з рослинною сировиною на водяну баню.
  4. готувати 15 хвилин.
  5. наполягати п’ять годин, закутавши або перелив в термос.
  6. процідити.

Такий відвар приймають тричі на день по півсклянки. Вживають його в теплому вигляді.

Настій шипшини при гастриті

Шипшиновий настій при гастриті краще робити з вечора, використовуючи термос. Алгоритм простий:

  1. засипати в термос 1 ч.л. Подрібнених плодів.
  2. залити 0,3 л води. Оптимальна температура 70 °c, крутий окріп позбавляє засіб багатьох цінних елементів.
  3. герметично закрити.
  4. наполягати 12 годин.
  5. процідити.

Оптимально зробити все ввечері, щоб до ранку настій був готовий. Він повинен бути темно-коричневого відтінку з кислуватим смаком і вираженим ароматом. Приймають настій тричі на день по півсклянки.

Зауваження! настій можна готувати з сушених або свіжих плодів. Перші рекомендовано подрібнювати кавомолкою, другі пропускати через м’ясорубку.

Якщо термоса немає, то ємність з настоєм можна укутати ковдрою або махровим рушником і поставити в тепле місце

Ефективно при гастриті приймати шипшиновий настій не тільки з плодів, але і з листя. Готують засіб так:

  1. засипати в склянку 1 ч.л. Листя.
  2. залити крутий окріп.
  3. наполягати десять хвилин.
  4. процідити.

Такий настій п’ють в теплому вигляді. Приймати його можна тричі на добу.

Чай з шипшиною при гастриті

Чай з шипшини можна купити готовий або заварювати самостійно. Алгоритм простий:

  1. засипати в кухоль або чайник для заварювання 1 ч.л. Висушених плодів.
  2. влити склянку окропу.
  3. наполягати десять хвилин.

Шипшиновий чай не готують про запас, а роблять порційно перед прийомом. П’ють його в теплому вигляді.

Сироп шипшини при гастриті

Сироп шипшини відрізняється густою консистенцією. Його можна купити в аптеці або приготувати самостійно. Беруть по 0,4 кг плодів і цукру, 0,7 л води. Алгоритм такий.

  1. плоди вимити.
  2. видалити насіння і плодоніжки.
  3. закип’ятити півсклянки води.
  4. засипати шипшина, варити десять хвилин.
  5. плоди потовкти, залишити для настоювання.
  6. з решти води і цукру зробити сироп, варити 15 хвилин.
  7. шипшина процідити.
  8. відфільтровану рідину влити в киплячий цукровий сироп, перемішати.
  9. розлити по стерилізованих банках або пляшках, герметично закупорити.

Шипшиновий сироп приймають по 1 ст.л. На добу. Засіб запивають звичайною водою. Зберігають сироп в холодильнику.

Кисіль

Приготувати такий напій можна на основі плодового відвару або настою. На 0,45 л базового кошти беруть 4 ст.л крохмалю. Краще використовувати кукурудзяний продукт. Підсолодити кисіль можна цукром або фруктозою. Алгоритм приготування простий:

  1. відвар або настій процідити.
  2. довести рідину до кипіння.
  3. тонкою цівкою засипати крохмаль, постійно помішуючи.
  4. вимкнути вогонь.
  5. дочекатися охолодження.

При гастриті шипшиновий кисіль п’ють двічі на день вранці і ввечері. На прийом потрібно півсклянки напою.

Кисіль при гастриті корисний завдяки обволікаючій дії, консистенцію можна робити рідку або желеподібну

Масло шипшини

Масло шипшини можна купити в аптеці або приготувати самостійно. Алгоритм такий:

  1. насіння подрібнити до порошкоподібного стану.
  2. засипати заготовку в емальовану ємність.
  3. додати рослинне масло-брати обсяг втричі більше, ніж насіння.
  4. довести до кипіння.
  5. томити 30 хвилин, постійно помішуючи.
  6. дочекатися охолодження.
  7. процідити.
  8. перелити в герметичну ємність.

Готове шипшинове масло зберігають в холодильнику. Приймають його по десертній ложці після їжі.

Зауваження! у продажу є косметичне масло шипшини. Воно призначене виключно для зовнішнього застосування.

При гастриті зі зниженою кислотністю з жирів можна тільки рослинне масло — в день до 2 ч.л.

Протипоказання

Шипшини має масу корисних властивостей, але дозволений не всім. Абсолютних протипоказань небагато:

  • індивідуальнаНепереносимість;
  • жовчнокам’яна хвороба (холелітіаз).

Додатково до основних протипоказань шипшиновий сироп не дають дітям до трьох років. Через вміст цукру засіб не рекомендовано діабетикам.

З обережністю приймають різні засоби з шипшини в наступних випадках:

  • виразка;
  • панкреатит;
  • гіпертонія;
  • схильність до тромбоутворення;
  • міокардит;
  • метеоризм;
  • запори.

Зауваження! шипшинові кошти негативно діють на зубну емаль. Краще пити їх через коктейльну трубочку.

Висновок

Шипшина при гастриті можна застосовувати у вигляді відвару, настою, чаю, киселю, сиропу або масла. Для приготування таких засобів використовують сухі або свіжі плоди, насіння, листя рослини. У шипшини є протипоказання. При підвищеній кислотності його застосовують тільки у вигляді масла.