Чим корисна кабачкова ікра для організму людини

108

Користь кабачкової ікри пов’язана з її натуральним складом. За класичним рецептом продукт складається тільки з натуральних рослинних компонентів і мінімуму спецій. Завдяки цьому вона насичує організм вітамінами і мінеральними речовинами, покращує травлення і навіть сприяє схудненню.

Склад кабачкової ікри і калорійність

Кабачкова ікра складається з декількох компонентів. Згідно з вимогами гост р 51926-2002 вона повинна містити:

  • кабачки (використовують у свіжому вигляді);
  • цибуля ріпчаста;
  • морква;
  • соняшникова олія;
  • паста томатна;
  • цукор;
  • сіль.

Корисні властивості кабачкової ікри пов’язані з її хімічним складом. Ікра містить безліч цінних компонентів:

  • вітаміни-а, групи в (в1, в2, в6, в9), с, е, pp;
  • калій;
  • кальцій;
  • магній;
  • фосфор;
  • кобальт;
  • марганець;
  • сірка;
  • цинк;
  • залізо;
  • клітковина (харчові волокна);
  • лікопін.

Продукт досить поживний, оскільки містить в складі соняшникову олію. Калорійність становить 97 ккал на 100 г. Харчова цінність на ту ж масу:

  • білки – 1,2 г;
  • жири – 7,0 г;
  • вуглеводи-7,4 г.

Ікра досить поживна і дає велику користь завдяки натуральному рослинному складу. Але вживати її потрібно в помірних кількостях.

Користь кабачкової ікри для організму людини

Основна користь кабачкової ікри пов’язана з великим вмістом вітаміну с (майже 20% добової норми в 100 г), калію (17%) і харчових волокон (10%). Під час термічної обробки користь продукту зменшується через руйнування відповідних компонентів, наприклад, вітаміну с.

Позитивні якості кабачкової ікри:

  • поліпшення травлення;
  • зниження рівня небезпечного холестерину;
  • поліпшення стану шкіри;
  • виведення шлаків і токсинів;
  • профілактика ракових захворювань;
  • стимулювання кровотворення;
  • зміцнення судин;
  • поліпшення роботи серця;
  • м’який сечогінний ефект – виведення зайвої рідини з організму;
  • ще одна користь ікри – запобігання набряклості.

Ікра покращує травлення і насичує організм вітамінами

Корисна кабачкова ікра з магазину

Магазинна кабачкова ікра нічим не гірше домашньої, якщо вона приготовлена за гостом і не містить шкідливих добавок, наприклад, бензоату натрію (використовують в якості консерванту). Після термічної обробки знищується значна частина корисних речовин. Залишається вітамін е і клітковина. Перший компонент покращує стан шкіри, сприяє її оздоровленню. Клітковина стимулює перистальтику і оптимізує травлення. Таким чином, домашня кабачкова ікра більш корисна для організму в порівнянні з магазинної тільки в тому випадку, якщо остання зварена не по госту, а, наприклад, за стандартом ту.

Чи можна їсти кабачкову ікру

Кабачкову ікру можна використовувати в якості постійного продукту в раціоні харчування. При цьому важливо дотримуватися норми, оскільки в надмірних кількостях вона може завдати більше шкоди.

При вагітності

Кабачкова ікра корисна для жінок, особливо під час вагітності. Вживати її можна під час всіх триместрів при відсутності відповідних протипоказань (наприклад, індивідуальної непереносимості або хвороб травної системи).

Користь продукту пов’язана з великим вмістом калію. Це сприяє нормальному розвитку серцево-судинної системи плода. Кальцій бере участь в утворенні кістково-м’язового апарату. Також ікра викликає сечогінний ефект, що дозволяє впоратися з набряком. Це особливо важливо на пізніх стадіях вагітності.

Важливо! якщо лікарем не встановлено інше, вагітним жінкам можна з’їдати не більше 200 г в день. В іншому випадку можлива поява печії і розладів травлення.

При грудному вигодовуванні

В період грудного годування багато продуктів вводять в раціон з обережністю, і кабачкова ікра – не виняток. Спочатку продукт в невеликих кількостях можна приймати тільки матері. Для цього слід починати з невеликих доз-буквально по 1-2 столових ложки, після чого поспостерігати за своїм станом і самопочуттям дитини.

Якщо ніяких побічних ефектів, включаючи алергічні реакції, немає, можна поступово збільшити кількість. При цьому в добу рекомендують вживати не більше 200 г.

Під час грудного вигодовування ікру починають вводити в раціон з обережністю

Що стосується дітей, то для них особливу користь несуть самі кабачки. У прикорм овочі можна вводити з четвертого місяця життя. Хоча саму ікру можна давати тільки з двох років. Раніше вводити в раціон продукт не варто, оскільки він може викликати алергічну реакцію, в тому числі через оцту та інших консервантів.

Важливо! варто пам’ятати про високий вміст солі в кабачкової ікрі. З цієї причини занадто часто давати її дітям до 5-6 років не рекомендують.

Краще замінити перероблений продукт овочами в свіжому вигляді – кабачками, помідорами, морквою.

При схудненні

Незважаючи на овочевий склад, кабачкова ікра містить досить багато калорій – до 100 ккал на 100 г.у цьому сенсі продукт для схуднення не найкращий. З іншого боку, до її складу входять вітаміни і клітковина, які стимулюють обмін речовин і процеси травлення. До того ж блюдо добре засвоюється організмом, сприяє виведенню зайвої рідини з тканин.

В мережі є досить багато дієт, пов’язаних з кабачками. Наприклад, протягом семи днів поспіль потрібно щодня вживати по 500 г ікри, по 200 г відвареного м’яса курки, а також овочі сирі (крім картоплі) в будь-яких кількостях. Завдяки такому підходу можна скидати до 1 кг в день, тобто за весь період – до 7 кг.

При цьому варто пам’ятати про те, що якщо з’їдати ікру у великих кількостях (від 200 г в день), користі буде не так багато. Можливі і шкідливі наслідки, наприклад, печія, здуття живота і діарея. Тому захоплюватися подібними системами харчування, тим більше без дозволу лікаря, не слід.

При панкреатиті, гастриті

Користь і шкода ікри з кабачків пов’язані і з певними протипоказаннями. До складу магазинного продукту входить оцет та інші добавки. Вони можуть надавати подразнюючу дію на слизову оболонку, тому вживати такий продукт при гастриті з підвищеною кислотністю можна тільки в обмежених кількостях, наприклад, по 100-150 г в день.

Якщо захворювання пов’язане зі зниженою кислотністю, вживати продукт можна і навіть потрібно – він принесе користь за рахунок томатної пасти, що містить кислоти. При цьому самі кабачки в тушкованому або печеному вигляді можна їсти навіть при гастриті.

При панкреатиті блюдо теж може дати користь. Але варто пам’ятати про те, що в гостру фазу вживати його категорично не можна. Справа в тому, що до складу входять оцет, а часто і прянощі, які погано впливають на запалення, руйнують тканини підшлункової залози.

Під час загострення панкреатиту вживати ікру не можна

При цукровому діабеті

У помірних кількостях продукт можна вживати при цукровому діабеті, оскільки він дасть користь. З іншого боку, якщо в складі є крохмаль, від такої страви варто відмовитися. Необхідно вибирати якісний продукт, приготований по госту, або зробити ікру в домашніх умовах.

Правила вживання ікри з кабачків

Ікра з кабачків дійсно корисна для організму, якщо врахувати певні правила її вживання:

  1. у день навіть здоровим людям варто з’їдати не більше 150-200 г.
  2. не рекомендують їсти на голодний шлунок, наприклад, з ранку натщесерце.
  3. краще поєднувати з твердою їжею, наприклад, з крупами, макаронами, м’ясом.
  4. не варто поєднувати з газованими напоями, кисломолочними продуктами і молоком, щоб не викликати бродіння.
  5. щоб отримати максимальну користь, краще не поєднувати з жирними продуктами, оскільки в складі ікри вже присутня соняшникова олія.

Шкода кабачкової ікри

Якщо вживати страву в надмірних кількостях, воно принесе більше шкоди, ніж користі:

  • ожиріння;
  • печія;
  • діарея.

У людей з індивідуальною непереносимістю можуть виникнути алергічні реакції, наприклад, свербіж, почервоніння, шкірний висип та інші. У таких випадках від вживання продукту варто відразу відмовитися, після чого можна проконсультуватися з лікарем.

Як приготувати

Щоб блюдо дало максимальну користь, приготувати його можна в домашніх умовах. Для цього знадобляться такі інгредієнти:

  • молоді кабачки-3 кг;
  • Морква – 4 шт.;
  • лук – 4 шт.;
  • паста томатна – 350 г;
  • цукор і сіль – по 1 ст. Л.;
  • перець чорний (порошок) – 0,5 ч. Л.;
  • олію соняшникову – 150 мл;
  • часник – 7 зубків;
  • оцет 9% – 3 ст. Л.

Рецепт складається з декількох кроків:

  1. промити банки з содою і провести стерилізацію, кришки прокип’ятити протягом 1-2 хвилин.
  2. помити кабачки, очистити від шкірки, прибрати насіння (якщо вони грубі) і нарізати однаковими кубиками по 1 см.
  3. цибулю очистити і подрібнити.
  4. моркву натерти на крупній тертці.
  5. часник очистити і дрібно нарубати гострим ножем.
  6. у сотейнику або казанці обсмажити цибулю з морквою на олії протягом семи хвилин (вогонь середній).
  7. після цього додати томатну пасту, кабачки, сіль, цукор і часник.
  8. перемішати і тушкувати на слабкому вогні під кришкою ще 40 хвилин до повного розм’якшення овочів.
  9. подрібнити овочі в однорідну масу за допомогою блендера.
  10. довести суміш до кипіння і влити оцет. Ця дія дасть користь тільки в тому випадку, якщо томатна паста містить недостатньо багато кислоти.
  11. накривають кришки, але не закручують. Стерилізують 10-15 хвилин.
  12. закочують, перевертають банки. Щоб ікра принесла максимальну користь, ємностей потрібно дати охолонути під ковдрою. Потім зберігати в погребі або в холодильнику.

У холодильнику заготовку можна тримати більше року

Висновок

Користь кабачкової ікри пов’язана з тим, що вона покращує травлення, зміцнює судини, допомагає запобігти онкологічним захворюванням. Вживати її можна в помірних кількостях. При цьому продукт краще приготувати самостійно. У магазині можна купувати тільки ікру, яка виготовлена за гостом. Саме вона дає максимальну користь для здоров’я.